fredag den 13. august 2010

Romerriget - Spartacus

Spartacus

Hvad ved vi om Spartacus?

- Spartacus blev født i ca 109 f. K som Thakier (født i det nuværende Bulgarien)
- Født som en fri mand men kom i romersk hær for at kæmpe.
- Rygtet siger at han nægtede at kæmpe i mod sit fædreland og blev derfor forvist fra hæren og solgt som slave. Som slave skulle han trænes til at være gladiator i Rom.
- Spartacus ville være en fri mand igen, og gjorde i 73 f. K opgør, og sammen med 73 andre gladiatorer, flygtede han fra kasernen i håb om et liv i frihed.
- Ham og hans mænd voksede sig til en hær på omkring 100.000 mennesker der alle ville besejre Rom.
- Spartacus' mål var at komme tilbage til hans fædreland og leve som en fri mand.
- Spartacus og hans mænd kæmpede i mod den romerske hær i 3 år, indtil han selv og næsten alle hans mænd blev omringet og faldt.

Hvorfor fik Spartacus så stor succes?

- Leder egenskaber
- Målrettet om drømmen om frihed
- Behandlede alle sine mænd lige
- Fik stor tilslutning
- Blev undervurderet af Romerne
- Retfærdig leder
- Hans fysiske form var i top (trænet til at dræbe)
- Var en god strateg
- Han havde en plan

Kilde kritik af teksterne om Spartacus

1) Tekst B side 3 i kompendiet: "De romerske borgerkrige"
Forfatter: Appian, 200 år e. K

- Appian er et andenhåndsvidende og født ca 300 år efter Spartacus.

- Appians tekst er derfor usamtidig og gør den mere utroværdig.

- Teksten er tendentiøs, fordi Appians egen holdning skinner igennem når teksten læses.

- Spartacus fremstår ofte som guddommelig og "helte-agtig". Konkret eksempel på side 4, linje 10 fra nederst.
"Spartacus blev såret i låret af et lansestød og sank i knæ, men holdt skjoldet foran sig og værgede sig mod angriberne".

- Teksten fortælles som en "spændende fortælling" som ikke indeholder mange facts, men skal forestille at være mere underholdende.


2) Engelsk tekst: "Spartacus - a real representative of the proletariat of ancient times" side 5
Forfatter: Alan Woods, 3 april 2009.


- Den engelske tekst forholder sig særdeles kritisk til tidligere historikeres nedskrivning om Spartacus og nævner at: "History is always written by the victors, and they faithfully reflect the interests, psychology and class bias of the ruling class", altså at historie altid er nedskrevet af sejrsherrene, og kan derfor ikke opfattes som troværdig kilde.

- Forfatter Alan Woods skriver igennem en marxistisk hjemmeside. Han har marxistiske holdninger til Spartacus og ser en stor del af marxismen afspejlet i ham og hans handlinger.
F.eks: At Spartacus behandler sine mænd lige og at han gør oprør i mod Romerne som er den største magt på dette tidspunkt. Religion spiller heller ikke en stor rolle i Spartacus' planer.

- Nok kommer Alan Woods personlige mening om Spartacus ikke direkte til syne i teksten, men den bærer stadig præg af tendentiøsitet, da der er en undertone af marxistiske holdninger såvel som kritik over for de tidligere historikeres nedskrivninger.

- Teksten tildeler flere gange Spartacus titlen at være: "a revolutionary man". Det var revolutionerende at gøre opgør mod Romerne, når man blot var slaver og ikke blev regnet for noget.

- Midt i teksten er der et billede der forestiller Spartacus i kamp mod romerne. Han står i en "helt-agtig" kropsposition og er forklædt som Karl Marx (et "trick" fra forfatterens side).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar