tirsdag den 28. september 2010

Cæsar den Brilliante manipulator og retoriker

tekst: Cæsar - en brilliant Manipulater
afsender: Per Rasmussen. universitet ansat.
modtager: retorik Magasinet (en tidskrift), interresede læsere

andenhåndskilde. fra 2009.
expert vudering, ikke øjenvidne, synspunktsmatriale.
et levn = siger noget om nutidens synspunkt

-----------

tekstens indhold:

ironisk nok var Romerne på cæsars tid ikke imperalister. De gik ikke ind for at ekspandere riget. en krig skulle derfor være en såkaldt "bellum iustum", altså en retfærdig krig. Cæsar havde brug for et militært ry for at klare sig i magtkampen i Rom, og en krig var oplagt til formålet! med en krig kunne Cæsar skaffe sig en større clientela. men han kunne ikke bare brase ind i Gallien, for som sagt var Romerne på det tidspunkt ikke imperalister. han blev derfor nød til at legitimere hans krig ved at gøre det til en "bellum iustum" affære.

hvordan kunne han gøre det? Peter Rasmussen skriver:

"når det drejede sig om at vurdere den reelle fare fare for romerske interesser og beskrive modstandernes motiver og ytringer, var det en ganske anden sag. her kunne cæsar bøje virkeligheden efter behov, og der er næppe nogen tvivl om han gjorde"


Ariovist, den Germanske Høvding, havde ført sin hær over Rhinen og ind i gallien, og var begyndt at bekrige nogle af de romerske allierede. cæsar sendte udsendinge til Ariovist for at prøve at løse konflikten, men uden held. i Cæsars biografí om Gallerkrigen "Commentarii de Bello Gallico", gjorde han et stort nummer ud af at besrkive Ariovist som en fæl barbarisk tyran. han udstillede enda germanere som en potientiel trudsel for Rom, ved at tildele dem lighed med kimbrene og teutonerne som i 102-101 som med stort besvær blev besejret af marius. den romerske befolkning kunne læse om Cæsars udtilling af og germanerne som en potientiel trudsel. og frygten blev vakt i dem ved tankerne om en germansk invasion. ved sin store retoriske beskaffenhed og manipulation lykkedes det cæsar at gøre hans krig mod germanerne og senere gallerne til en "bellum iustum". ikke en krig for at udvide imperiet men for at fjerne den store trussel, som nok ikke var en så stor trudsel alligevel.
Peter Rasmussen sammenligner Cæsar med Colin Powels arbejde med at overbevise FN's sikkerhedsråd om at Saddam Hussein besad Masseødelæggelsesvåben. frygten om masseødelæggelsesvåben i irak kunne legitimere krigen imod irak, og saddam hussein.

------------------

Peter Rasmussen opfatter cæsar som en stor retoriker og manipulator. i Klassen kom vi frem til at Peter R. kunne være tendientiøs pga hans sammeligning med Colin Powell og hans lumske bagtanker - han siger også "jeg må desværre, med en hvis bekymring sige at selv mine elever faldt for hans manipulationer".

men Cæsar er og bliver den ukronede "Kejser" når det kommer til manipulere. hans retoriske måde at udstille gallerne og germanerne, og hans måde han manipulere med den romerske befolkning for at vinde deres gunst på, kan man kun tage hatten af for.

Mads Jeppesen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar