fredag den 3. december 2010

Montesquieu




Montesquieu var en fransk tænker der levede fra 1689 til 1755.

Montesquieu var den første der definerede magtens tredeling.

Montesquie var meget inspireret af det engelske politiske system, som han var stor beundre af. Hans hovedværk var "Om Lovens ånd"

Han mente at hvis magten ikke blev delt i en lovgivende, en udøvende og en dømmendemagt ville der opstå tyrani.

"Når den lovgivende og udøvendemagt er forenet hos samme person eller i samme forsamling, kan der ikke herske nogen frihed, for der vil herske ængstelse for, at den samme hersker eller forsamling skulle indføre tyraniske love....". Den dømmendemagt blev adskilt fra den lovgivende og udøvende.

”Hvis den dømmendemagt bliver forenet med den lovgivendmagt bliver individets live og frihed underkastet vilkårligt kontrol... hvis den er forenet hos den udøvendemagt kan dommeren optræde ved en undertrykkers ubegrænsede vold.”

”Den udøvende magt bør være i hænderne på en monark; for denne del af styret, som altid kræver hurtighed, varetages bedre af én end af mange.”

Montesquieu mente at den lovgivende magt burde ligge ved de adelige, da han ikke troede at bønder og de lavere klasser kunne varetage denne opgave.

Fun facts: Han var selv adelig og blev født på Château de la Brède, og hans fulde navn var: Charles-Louis de Secondat baron de La Brède et de Montesquieu. Hans mor døde da han var syv. Han led af dårligt syn og han var blind da han døde. Han rejste meget rundt i hele Europa. Han var Président à Mortier i Bordeauxs parlament. Han var også en succesfuld forfatter og han skrev en satire der hed; Lettres persanes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar