fredag den 24. februar 2012

Kina under Deng 1977-1989:

Den femte modernisering:

Vigtig viden forud for begivenheden: Mao dør i 1976, hvorefter der opstår to fløje. Zhou Enlai og Deng Xiaopeng udgør den første fløj, mens fire banden og Jiang Qing er den anden. Sidstnævnte ønsker at fastholde den maoistiske tankegang, hvorimod den første sigter efter moderniseringer.
Periode: 1978-1979

Stor utilfredshed i det kinesiske samfund pga. de sidste 10 års store omvæltninger. Befolkningen havde ikke oplevet nogen fremgang i levestandarden under Kulturrevolutionen.

Utilfredsheden fører til oprettelsen af Demokratimuren, hvor specielt unge kritiserer Hua Guofeng og støtter Deng Xiaopeng. Dette gør, at det bliver tilladt at kritisere systemet. Samtidig ønsker demokratibevægelsen at få ytringsfrihed . Deng Xiaopeng starter med at bakke op om initiativet, men senere bliver han selv offer for kritikken, der overstiger hans grænse i foråret 1979. Stifteren (Wei Jingsheng) af den femte modernisering, som var tidligere rødgardist, ønsker et demokrati efter vestlig model. Desuden kaldte han D. Xiaopeng for en "diktatorisk fascist", som gør, at han idømmes 15 års fængsel.   
Forskellen på Mao og den moderate fløj: Maos fløj tilstræber at give befolkningen et ideologisk incitament, mens den moderate forsøger at give folk et økonomiske incitament.

Kildeanalyse: Deng Xiaopengs selvkritik 1967:

Forud for kilden: Deng Xiaopeng har en central politisk position (Centralkomiteén). Derudover var han med i Den Lange March, hvor han fungerede som hærfører i flere slag mod japanerne og senere i Borgerkrigen.

Tid: Under kulturrevolution.

Genre: Selvkritik

Indhold: Ideologisk svag, har ikke løftet Mao Zeodongs fane højt (tankegangen), har ikke studeret tankegangen godt nok, dårligt udført lederskab, ikke egnet som leder. Hvis man ikke udvikler sig, ender det hele med at stagnere, som han selv siger. Yderligere indrømmer D. Xiaopeng, at hans tankegang og arbejdsmetode er uforenelig med Mao Zeodongs-tænkning. Opsummerende kan man sige, at Deng Xiaopeng er moderat, og derfor imod Mao.

Vigtig beskrivelse: "Begivenhederne for nylig har afsløret mig som en uforbedret småborgerlig intellektuel, der ikke har bestået socialismens prøver". Dette henviser til det kontrarevolutionære, som er det modsatte af det revolutionære. Dermed er der tale om de forbudte tanker, eksempelvis kan ordet intellektuel oversættes med ordet eksperter.

Teksten viser også Maos fem principper frem (masse, klassekamp, modsig, praksis og lighed). Et eksempel på dette er masserne, "Min distancering fra masserne og manglende kontakt med virkeligheden er direkte forbundet med min manglede evne til at følge formand Mao og mine mangelfulde studier".

Deng Xiaopengs økonomiske politik: Socialisme med kinesiske kendetegn

Bagvedlligende tanke --> frihed, ansvar og initiativ.

Forandringer: "Privat ejendomsret" indføres + private virksomheder (max syv ansatte), markederne bliver mere frie (dog stadigvæk statskontrol), åbning ift. det globale samfund (import af teknologi, økonomiske zoner m. vestlige virksomheder og udbud og efterspørgsel skal bestemme produktionen.
Motivationen skulle ske gennem økonomisk incitament (Mao gjorde det via massekampagner og ideologiske grunde).

Overordnet set vil Deng Xiaopeng liberalisere økonomien, men ønskede ikke at liberalisere det politiske system.

Dengs pragmatiske grundholdning: den kommunistiske ideologi er en fleksibel størrelse, som må tilpasses omstændighedernes krav.

Landbrugsreformer:

Reformerne blev indledt på landet, hvor der var et stort behov for forandringer.

Forandringerne: Folkekommunisternes fællesdrift af jorden bliver ophævet, hvilket gør, hver familie får mulighed for at leje egen jord (oftest længere perioder på 15-30 år). Dermed kan familierne frit disponere over deres jord, hvor de kunne vælge mellem følgende muligheder ved salg af produkterne:

1 - Sælge produkterne til staten til fastsatte priser.

2- Sælge dem på det lokale marked.

3 - Transporterer dem til den nærmeste storby og sælge dem der.

Effekten af landbrugsreformerne var enorm, da det frigjorde stor energi i samfundet. Eksempelvis steg produktiviteten og indtægterne voksede. Kineserne fik flere penge mellem hænderne, der skabte grobund for nye markeder, fordi folk lige pludselig havde råd til ekstra forbrugsgoder.

Den oversete gruppe i det sprudlende samfund er de kinesere, som har svært ved at vænne sig til det nye samfund efter 30 års statsstyring. Det nuværende samfund er baseret på en mere individualiseret livsstil. Dette er med til at skabe ulighed.  

mandag den 20. februar 2012

Revolutionen er intet te selskab


                    Noter til historie blokken d. 20-02-2012

Mao´s 5 principper:
o   Klassekamp – Om hvordan man behandler ”fjender” (styrtes/ fjernes/ miskrediteres)
o   Modsigelse – Modstand fra kapitalisme, borgerlige fløj.
·      Antagonistiske
·      Ikke-antagonistiske
o   Masserne – Fx: s. 2, af kilde 32: Kulturrevolutionens korrekte kurs (stol på masserne, brede almindelige befolkning)
o   Lighed – Udligne forskel mellem borgerlige og bønder
o   Praksis - Fx: Sidste side af kilde 32: Kulturrevolutionens korrekte kurs (faglig uddannelse skal suppleredes med praktisk arbejde).

Film: Revolutionen er ikke et te selskab
I sommeren 1961 Mao får besøg af Montgommery, og fortæller hvordan hungersnøden er slem i Kina.  38 mio. døde i løbet af hungersnødsperioden. Partifunktionære besøger Kina, for at fastslå hvor alvorlig situationen egentlig var. Partiet påstår at der var rigeligt med korn, på trods af at der slet intet var. Man måtte ikke tage billeder eller video af hungersnøden, da Mao vidste at lande udefra ville protestere mod dette. En rapport viste at befolkningstallet var faldet med 10 mio. denne rapport fik Mao hurtig destrueret. Der blev indført rationering af alle fødevarer, hvilket fortsatte meget langt frem i tiden. Anklager om at 30% af hungersnøden var naturskabt og 70% var menneskeskabt gjorde Mao rasende.
Den Xiao Peng: ”Det er lige meget om katten er sort eller hvid” – citat, der gjorde Mao meget vred. Liu Shao Chi bliver Kinas nye ansigt udadtil, idet at Mao trækker sig lidt tilbage. Alle forventede at Liu ville blive Mao´s efterfølger med tiden. Mao opfordrer den nye regering til at blive revolutionære, ved at selv at prøve at opnå revolution, heraf kommer kulturrevolutionen. Som 72 årig lader Mao sig flyde og svømme som en magtdemonstration, der skulle vise at han var tilbage på den politiske scene efter fire år i baggrunden. Mao er tilfreds med at magten er på vej ud til befolkning, i gaderne. Mao får de unge med på hans tanker, og rødgardisterne opstår, hvorefter disse endevender byer for at finde, og udrense revisonære tænkere. Lin Biao er blevet udnævnt som næstformand i partiet. Rødgardisterne gennemtæver og forfølger efterfølgende mere en 10.000 mennesker.

Revolution er intet te selskab, det er en voldelig klassekamp, hvor en klasse vælter en anden. Ledere, og andre der havde modsat sig Mao blev straffet ved offentlig ydmygelse ved store begivenheder på eksempelvis stadioner, og tortureret når offentligheden ikke så på. Gamle borgerlige blev ført igennem genoplæringskurser, der blev ledet af unge militærfolk. Mao brugte ofte udtrykket: ”Uden destruktion, ingen konstruktion”. Mao blev tilbedt både gennem fester, danse, hilsener og markeringer på dyr. Personkulten omkring Mao bliver enorm, hvor at folk til sidst tilbeder folk som en enestående gud. Kulturrevolutionen var det tætteste kineserne kom på demokrati, da der var fuld ytringsfrihed, kun undtaget af negative omtale af Mao og/eller Lin Biao. Mao havde udnævnt sin kone, Jiang Qing, til at være næstformand i kulturrevolutionen. Mao har magt til at fjerne alle de ledere han lyster, da han bare miskreditere dem og udstiller dem nådesløst for befolkningen til hån og skue. Lin Shiao Chi bliver ved et møde, ved hjælp af afstemning ekskluderet fra partiet. Lin Biao overtager herefter hans plads i partiet. 

fredag den 10. februar 2012

Kulturrevolutionen


Kulturrevolutionen

1959/1960
Peng (forsvarsminister) – kritik af store spring fremad.
Peng afsættes + fordømmes af Mao.
-       Hermed ophører demokratisk centralisme
Lin Biao (nye forsvars minister.)
Mao ikke længere minister præsident, isoleres. Med hans exit – afviklinger
Lin Biao + Deng Xiaoping det store spring.
Lille røde (indeholder Ma citater) à Mao-kult, Mao blev opfattet som
guddommelig, ufejlbar, ophøjet og himles mand.
Kulturrevolutionen 1966-69 (76)
-       Mao’s comeback
-       Revolution i kulturlag à overbygning àskal senere ændre basis
-       Opgør med 4 gamle:
   Ø  Skikke
   Ø  Vaner
   Ø  Kultur
   Ø  Ideer


Mål:
-       Klassekamp (mod kadrene – privilegerede overklasse)
-       Bevare revolutionære ånd
-       Mobilisere masserne
-       Ændre mentalitet

Kilde: kultrevolutionens korrekte kurs:
Ukendt år/forfatter
-       Ca. 1965 – vil sparke revolutionen i gang, vil angive retning, opstiller ideal/mål.
Genre: Propaganda, offentlig erklæring.

Mål
Centrale tanker
Revolutionere folks ideologi, (overbygning) fx gennem uddannelses system.
Opnå økonomiske resultater (basis)
Udvikling af produktions kræfter
Styrte magthavere, der er på forkert vej (kapitalisme)
Reformere kunst/litteratur (overbygning) à der ikke harmonere med socialisme
Overordet mål:
 Stabilisere/Indføre
- Socialisme
- Rense samfundet for fjender (klassekamp)
Ideologisk incitament skal øge produktion/mobilisere masserne.
Klassekamp:
- Styrt, reaktionære kapitalistiske magthaver, omskole fjenden, borgerskabet/udbyttende klasser.
- Rødgardisternes opgave.

Rødgardister:
-       De unge
-       Afsløre/kritisere/angrib borgerskabet
Masserne:
-       Mobilisering af rødgardisterne
Modsigelse:
-       Revisionister
-       Kapitalister
-       Deng Xiaoping 

onsdag den 8. februar 2012

Maos Kina


Centrale begreber i dagens lektie:

Kadre:
- Kommunistisk kammerat, der i særlig grad kæmper for partiet

Demokratisk centralisme:
- Fri diskussion til partimøder, men ved vedtagelser, skal man udvise loyalitet overfor den officielle linje

Det vigtigste i dagens lektie:

Forholdet mellem Kina og USSR, både udenrigspolitisk og ideologisk

- Sovjet:
- Arbejdere
-Sværindustri (fx maskiner) Landbrug ikke prioriteret
- Tvangskollektivisering

- Kina:
- Bønder
- Sværindustri

- Anspændt forhold:
- Mao dårligt behandlet af Stalin
- Kina må kun få et lille og kortsigtet lån af USSR
- Men dog samarbejde (primært militært)

KKP planer og kampagner

- 5års plan
- Opstiller planer for produktion og mål. Opsat centralt.
- Lokale virksomheder skal opfylde mål
- Del af planøkonomi = centralt formulerede/definerede mål. Kollektiv ejendomsret.

- Kinas plan
- Fokus på sværindustri og infrastruktur. Ikke forbrug.

Magtfordeling/den politiske struktur
Politbureauet:
- Den hårde kerne der bliver valgt af centralkomiteen. Reelt dem der bestemmer.

Korea-krigens konsekvenser for Kina
- USA og FN

tirsdag den 7. februar 2012

KejserKina

Kejser = himlens mandat → Kejserkult.

Konfucianisme = statsideologi.

Statssyn = hierarkisk statisk, ulige samfund, patriarkalsk, harmonisk.

Menneskesyn = næstekærlighed, korrekt adfærd, lydighed, det kollektive, retsindig, loyal overfor patriarken, respekt.

Borgerlig republik 1912-49

1911; revolution, kejserdømmets fald.

Guomindang, det nationale parti. Sun Yatsen: 1. leder og grundlægger, vil samarbejde med kommunisterne.

Jiang Jishi: 2. leder, vil ikke samarbejde.

1) Samarbejde mellem kommunister og guomindang.

2) 1927-37. 1. borgerkrig, massakre på kommunister → flygter, støttes af bønderne.

1935: den lange march (10.000 km)

1937: ny alliance på grund af japansk invasion.

1945-49: 2. borgerkrig.

1949: folkerepublikken udnævnes.

Guomindang støttes af USA, nationalistisk, støttes af overklassen.

Kommunisterne støttes af USSR, kommunistisk, støttes af bønderne.

Mao om det folkedemokratiske diktatur

Juni 1949 (et par måneder inden folkerepublikken).

1) Den russiske revolution 1917 → kinesere får kendskab til marxismen. Marxisme – leninisme = Kinas ideelle grundlag.

2) Sun Yatzen, Guomindang. Byder revolutionen velkommen.

Samarbejde med kommunister.

Venligstillet overfor kommunister.

3) Jiang Jeshi, ikke samarbejde.

Kina i kaos, nedslagter kinesere.

USA hjælp.

4) KKP har fordrevet den japanske imperialisme, vinder krigen.

5) Ideologi/mål = folkedemokratisk diktaturstat.

Kommunistisk ledet samarbejde mellem arbejdere og bønder, hovedkraften bag revolutionen.

Etpartisystem

Vil udrydde bourgeoisiet = udbytterklassen.

Revolutionære →← kontrarevolutionære.

Kommunister Fjenden

Arbejderklassen skal lede = please USSR.

Vil modernisere Kina.

Gorbatjov samt Danmarks rolle i Den Kolde Krig

Rachlin om Gorbatjov:

Gorbatjov: et sovjetisk produkt.

Født og opvokset med de værdier og idealer, der dertil hører.

Katalysator (for Den Kolde Krigs udfald), fordi han ”så mere end sine forgængere.”

I starten troede han på dette socialistiske system, og at man kunne bevare det sovjetiske grundlag og samtidig stoppe forrådnelsen. Dette ændrede sig dog… og var derfor et gidsel mellem de foregående kræfter (Brezjnev etc) og så den nutidige situation (Sovjet stod skidt økonomisk mm.)

Konklusion: han havde præsteret meget. Om det så var bevidst eller ubevidst er et sværere spørgsmål?

Han satte en stopper for ”et af de største politiske uhyrer.”

è Så han havde en stor betydning. Faktisk var han en meget større person en Jeltsin.

Værd at notere at Gorbatjov fik Nobels fredspris og ikke Reagan!


Uffe Ellemann-Jensen om Danmarks rolle

Hvordan danmark kunne spille en sådan udenrigspolitisk rolle

Danmark kunne kun fungere som en spydspids i denne sag.

Vigtigt: vi kunne kun gøre det fordi vi var med i NATO og EU/EF.

Det var det der gjorde vi kunne agere. Det havde både været risikabelt og ligegyldigt, hvis ikke vi havde været med i dette internationale samarbejde.


Uffe om De Baltiske lande og Danmark

Danmark havde et særligt spillerum, igen pga. medlemskab af NATO og EU/EF. Danmark kom til at spille en vigtig rolle, og fordi de var det første land der anerkendte dem.

I januar 1991, oplevede vi et tilbageslag, da der var angreb på Wilnius og Riga (Litauen og Letlands hovestader).

Danmark opfattede de baltiske lande som selvstændige der var midlertidigt besat af Sovjet.

DK gjorde derfor opmærksom på at deres anerkendelse af De baltiske lande fra 1926 stadig gjaldt i 1991. Ved diverse diplomatiske tiltag, erklæring, underskrift.

Efter kuppet på Gorbatjov (august 1991).

Begynder Danmark at styrke forholdet med de Baltiske lande.

Danmark var det første land der genoptagede diplomatiske forbindelser med dem, da de (Balterne) igen havde kontrol med egne grænser.

Kort sagt:

Uffe mener at det var Danmark der var katalysator i denne sag, og at de andre lande derefter fulgte trop.


mandag den 6. februar 2012

Kina og Konfucianismen

Kong Fuzi

(o. 500 f.v.t.)

- Kejserdømme -> 1912

- Republik v. Guomindang

- Folkerepublikken Kina m. Mao fra 1949

Konfucianisme – prægede Kejsertidens embedsmænd

- Uddannes i Kong Fuzis stats/individ-lære

- Patriarkalsk, hierarkisk samfundssyn

- Kejserdømmets ideologi, falder i 1912

- Kollektiv før individ

- Dyder: retsindighed, loyalitet, lydighed

Samfund :

- Bønder-underklasse- ringe vilkår

- Embedsmænd (mandarinerne) – overklasse

- Statisk, konservativt samfund

- Klassedelt, elitært

Kejser Kina: ”Teo-krati”

- Kejser får ”Himlens Mandat”, på lån (må afgive hvis landet bliver ramt af katastrofe)

- ”Himlens Søn”

Tekst: Kungfutze: Den virkelige godhed

Samf. Syn

- Konservativt

- Kend din plads: kun folk i regering, skal blande sig i stats styre

- En fyrste er fyrste osv.

- Ikke demokratisk men Meritokratis

Msk. Syn:

- Bedømt på om man opfører sig som forventet

- Fx sønners hengivenhed

- Dyder, herunder korrekt lærdom, omsorg, hensyn, respekt

- Kollektive > individuelle

- At være mod andre, som man ønsker de skal være mod en

Kvaliteter, en hersker skal have:

- Ærefrygt ift. Guder

- Beskedenhed

- Fokus på landets bedste, frem for egen vinding

- Udvis intelligens

Tekst: Kongfuzismens indflydelse i Kina

Mål: vil forklare konfucianismens betydning for Kina

- stigende betydning I dag efter forfølgelse under Mao

- Fokus på Li (moral, respekt)

- stigende popularitet ift. kongfucianistisske skole/uddannelses centre (også i udlandet)

- Deng Xiaopings Xiaokang-samfund

- Det kollektive

- Det ubekymrede, harmoniske samfund

- Stabilitet

Øko. Reformer( liberal øko)

Ikke ledsaget af politiske reformer