mandag den 20. februar 2012

Revolutionen er intet te selskab


                    Noter til historie blokken d. 20-02-2012

Mao´s 5 principper:
o   Klassekamp – Om hvordan man behandler ”fjender” (styrtes/ fjernes/ miskrediteres)
o   Modsigelse – Modstand fra kapitalisme, borgerlige fløj.
·      Antagonistiske
·      Ikke-antagonistiske
o   Masserne – Fx: s. 2, af kilde 32: Kulturrevolutionens korrekte kurs (stol på masserne, brede almindelige befolkning)
o   Lighed – Udligne forskel mellem borgerlige og bønder
o   Praksis - Fx: Sidste side af kilde 32: Kulturrevolutionens korrekte kurs (faglig uddannelse skal suppleredes med praktisk arbejde).

Film: Revolutionen er ikke et te selskab
I sommeren 1961 Mao får besøg af Montgommery, og fortæller hvordan hungersnøden er slem i Kina.  38 mio. døde i løbet af hungersnødsperioden. Partifunktionære besøger Kina, for at fastslå hvor alvorlig situationen egentlig var. Partiet påstår at der var rigeligt med korn, på trods af at der slet intet var. Man måtte ikke tage billeder eller video af hungersnøden, da Mao vidste at lande udefra ville protestere mod dette. En rapport viste at befolkningstallet var faldet med 10 mio. denne rapport fik Mao hurtig destrueret. Der blev indført rationering af alle fødevarer, hvilket fortsatte meget langt frem i tiden. Anklager om at 30% af hungersnøden var naturskabt og 70% var menneskeskabt gjorde Mao rasende.
Den Xiao Peng: ”Det er lige meget om katten er sort eller hvid” – citat, der gjorde Mao meget vred. Liu Shao Chi bliver Kinas nye ansigt udadtil, idet at Mao trækker sig lidt tilbage. Alle forventede at Liu ville blive Mao´s efterfølger med tiden. Mao opfordrer den nye regering til at blive revolutionære, ved at selv at prøve at opnå revolution, heraf kommer kulturrevolutionen. Som 72 årig lader Mao sig flyde og svømme som en magtdemonstration, der skulle vise at han var tilbage på den politiske scene efter fire år i baggrunden. Mao er tilfreds med at magten er på vej ud til befolkning, i gaderne. Mao får de unge med på hans tanker, og rødgardisterne opstår, hvorefter disse endevender byer for at finde, og udrense revisonære tænkere. Lin Biao er blevet udnævnt som næstformand i partiet. Rødgardisterne gennemtæver og forfølger efterfølgende mere en 10.000 mennesker.

Revolution er intet te selskab, det er en voldelig klassekamp, hvor en klasse vælter en anden. Ledere, og andre der havde modsat sig Mao blev straffet ved offentlig ydmygelse ved store begivenheder på eksempelvis stadioner, og tortureret når offentligheden ikke så på. Gamle borgerlige blev ført igennem genoplæringskurser, der blev ledet af unge militærfolk. Mao brugte ofte udtrykket: ”Uden destruktion, ingen konstruktion”. Mao blev tilbedt både gennem fester, danse, hilsener og markeringer på dyr. Personkulten omkring Mao bliver enorm, hvor at folk til sidst tilbeder folk som en enestående gud. Kulturrevolutionen var det tætteste kineserne kom på demokrati, da der var fuld ytringsfrihed, kun undtaget af negative omtale af Mao og/eller Lin Biao. Mao havde udnævnt sin kone, Jiang Qing, til at være næstformand i kulturrevolutionen. Mao har magt til at fjerne alle de ledere han lyster, da han bare miskreditere dem og udstiller dem nådesløst for befolkningen til hån og skue. Lin Shiao Chi bliver ved et møde, ved hjælp af afstemning ekskluderet fra partiet. Lin Biao overtager herefter hans plads i partiet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar