fredag den 30. september 2011

De fire krige i mellemøsten

Emner:

A) Landenes selvstændiggørelse i MØ

B) De fire krige i mellemøsten

Rivalisering pga. den kolde krig

– USSR + USA allierer sig med forskellige parter

Ønske om: velfærd, modernisering, fremgang, vækst

I praksis: konflikt, urolighed, stagnation

Fredelig selvstændiggørelse generelt men pga mere blodige processer i Ægypten, Algeriet, Palæstina

-> indtryk af mere dramatisk selvstændiggørelse/afkolonisering. -> brugt til at opildne had (mod vesten og konflikter mellem grupper)

Iran og den iraniske revolution

Betydelig for mellemøsten ustabilitet

Shah styret landet og var inspireret af vestligt forbillede.

Vestaliseringsprogram. tæt samarbejdsparter USA. Velstandstugning. Normale landbrug arbejder mistede deres indtægt til indutrialisering. Opstod spændinger. Gøre brug af den iranske sikkerhedstjenneste. Hæren går imod shah, shah ender emd at flygte januar 1979. Efterfulgt af kaos. Moskenetværket tager over. kumeni bliver valgt ved demokrati. Regler, nye love. Han er fjendtlig overfor vestlige værdier. Iranske repuplik ødelægger struktur i MØ. Splittelse mellem shia og sunni musl. Anti-vestligt. Før shah var det et traditionelt samfund. De havde ikke selv indflydelse på den nye vestlige orientering.

Sadam husseins irak:

Efter første verdenkrig bliver tre provinser lagt sammen. Basra, bagdad og mosul. Hovedstaden bagdad var de fleste sunnimuslimer. Partien som leder landet er et sunnimuslimsk pati. Lave en stærk arabisk front. Magt fra 1968-2003. 2003 gik USA ind i irak. 68-79 kæmpede de for fremvækst, i 79 lavdee samdam hussein militærkup og tog magten. Brutal diktatur. Angriber iran, for at få mere magt. USA går med iran så sovejtunionen ikke får kommunisktisk magt og allierere sig med iran.USA vil have magten over golfbugten og vil forhindre at der sker islamisering fra iran til irak.

Vigtigt at få oliemonopol for sadam.

Krigen om Kurwait 1990-91

Irak ville gerne have de l i Kurwaits olie resourcer og kystlinje. Irak var økonomisk trængt. Men Kurwait ville samarbejde, derfor gik irak i krig. En international koalition tvang irak ud af kurwait. To faser: Længere periode med intense bombardamenter. Og efterfulgt af en invasionskrig på 100 timer. Man ville have have at det var militæret som skulle vælte sadam hussein, for ikke at skabe kaos i landet. To islamistiske grupper prøvede også at vælte ham uden held. USA prøvede gennem FN af fratage irak militær kapacitet. Det lykkedes for USA. USA er nu en supermagt. Det arabiske fællesskab bliver med sadam hussein brudt sammen. Staterne ved den persiske golf udviklede fælles aftaler med USA, england og frankrig. USA har militærbaser i saudi arabien. Krigen resulterede i en forandring i relationerne mellem MØ’s stater men også i et ændret forhold til den vestlige verden.

USA’s krig mod irak

20 marts, slut 1. Maj. Møder ikke alvorlig modstand. Begrundelse for krigen var at irak havde masseødelæggelsesvåben. Målet med krigen er få demokrati i irak og fjerne Sadam hussein. Demokratisering skulle blive svært at indføre fordi man manglede demokratiske traditioner, og det var især som følge af de etniske modstandsforhold.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar