fredag den 26. august 2011

Imperialismens tankegang

Endelsen isme angiver en handling eller en politisk holdning; ordet kommer fra det latinske imperium, der betyder rige.
Den imperialistske periode varede fra 1870 – 1914.
Den imperialisme tankegang omhandler især blandt nogle fortalere for imperialismens udbredelse af en fælles race i især Afrika, Amerika, Asien og Oceanien. Denne race er ikke baseret på hudfarve eller udseende, men omhandler udbredelsen af fælles nationalitet, sprog og kultur. Nogle ser denne races udbredelse som guds vilje, her iblandt imperialisten Cecil Rhodes. Nogle ser imperialismen som et økonomisk redskab for stormagter, som bruger de besatte områder til at opretholde en protektionistisk økonomisk politik.
Tilhængere af imperialisme bruger ofte Darwins teorier om arteneres overlevelse, som argument for ekspansionen af racen.
Modstandere af imperialismen er af den overbevisning, at stormagterne undertrykker de indfødte i de besatte områder. Modargumentet til dette er at imperialismen har forbedret infrastrukturen i landene, der er blevet annekteret af stormagterne, og indført domstole, love og demokrati.

Gustav, Gustav og Mads

1 kommentar:

  1. Fint at I inddrager socialdarwinismen, men kan I 'dokumentere' det i jeres kilder? Det vil styrke jeres argumentation.
    Desuden har det at gøre med udseende! Se tegning af racerne i kompendiet

    SvarSlet