fredag den 26. august 2011

Imperialismens tankegang

Imperialismens tankegang er præget af flere faktorer. En gennemgående ideologi for imperialistiske tænkere er den sociale darwinisme. Den sociale darwinisme beskriver forskellen på ”racernes” rangering i verden, hvilket afspejler sig i linjen ”survival of the fittets”. Eksempelvis ser Sir Charles Dilke det som Englændernes skæbne at udbrede sig over verden, som det overlegne folkefærd. Ifølge Dilke vil England ekspandere voldsomt, og klart overhale Spanien, Italien, Tyskland og Rusland. Dog kan det ikke komme på tale at oprette kolonier i disse områder, da disse landes beboere var næsten af samme rangering som englænderne.
Økonomisk set var tiden i 1870 til 1914 præget af en skrap kontrol af import-eksport ved hjælp af statsregulerede toldmure. De store vestlige stater benyttede deres kolonier til afsættelse af overskudsvarer som var effekten af fortidens industrialisering. Tænkere som Adam Smith fremsatte omkring 100 år tidligere teorier som fuldstændig modsiger den imperialistiske tankegang. Han påstod at et frit marked uden kontrol (under imperialismen sås dette udbredt i form af toldmure) ville regulere sig selv. På trods af trange kår for ideologien under imperialismen har flere af de senere økonomiske tænkere taget den til sig.

Kh. Greve, Peter og Kristian Hjort Madsen.

1 kommentar:

  1. I kunne have uddybet hvorfor Dilke mente, at det var englændernes skæbne at udbrede sig over verden, som det overlegne folkefærd for derigennem at komme ind på den nationalistiske stolthed.

    SvarSlet